Sydänturpa satumaassa

Sydänturpa satumaassa (kuva: Taina Salminen)

Sydäntalvi on kauneimmillaan ja jopa Etelä-Suomessa on pehmeää puhtaanvalkoista lunta korkeiksi kinoksiksi asti. Sopivasti kirpeät talvipäivät ovat pakkasesta vaaleansinisiä ja kuulaita. Taivaalta leijailee suuria kevyitä lumihiutaleita, eikä pieni tuulenpyörrekään haittaa.

Tienoo on kuin satumaa, jonka paksussa lumessa ja rauhallisessa tunnelmassa on onnekasta saada samoilla kahdestaan hevosen kanssa. Mukavinta olisi päästä laukkaamaan ja pöllyttämään lunta oikein kunnolla, mutta se ei nyt käy, koska… yllättävää kyllä…  juuri nyt minä olen olen sattuvasti sairauslomalla.

Tänä talvena ei valokuvata ratsastuskuvia viimeisin islantilaisvillapaita päällä, eikä karauteta täyttä laukkaa pehmeää baanaa. Ei edes juoksuteta hevosta umpihangessa pitkässä liinassa tehokkaan hankitreenin toivossa. Tänä talvena tarvotaan itse paksussa lumessa ja kolataan omin jaloin reittejä umpihankeen. Parempi toki sekin, kuin olla pääsemättä ollenkaan tallille ja hevosen kylkeen hengittelemään lämmintä hevosen tuoksua.

Raskastahan se on vetää puoleen reiteen asti syvässä kinoksessa hevosta perässään. Matkateko on hitaahkoa ja hevonen kyseleekin tämän tästä miksi pysähdyttiin, voidaanko jo jatkaa matkaa. Lumiseen satumetsään on päästävä. Sieltä löytyy valkoinen talvimaisema, jossa voi seurailla peurojen polkuja ja pysähtyä syömään havuja. Kuusi on parasta, mutta mäntyä ja katajaakin on maisteltu. Jälkimmäisen maku ei varsinaisesti tuntunut miellyttävän hevosta.

Lumen painosta notkuvilta puiden oksilta putoilee lumipaakkuja kauluksesta sisään, jos kulkee varomattomasti, mutta se ei haittaa. Eikä puntin suusta kenkiin sulava lumikaan. Satumaa on laatuaikaa parhaimmillaan. Välillä istutaan syvään lumipöykkyyn mietiskelemään, kuinka asiat voisivat olla huonomminkin. Seuralaiseni mutustelee havuja, minä vain katselen kuinka lumihiutaleet leijailevat maahan ja huppuni reunuksen karva alkaa muuttua valkoiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *